Digitale brochure

Klik op onderstaande knop om direct de PDF te openen.Delen
Delen
Groeien door Groen
Groeien door Groen
Het verhaal van Matthijs
Het verhaal van Matthijs
Hovenier voor de toekomst
Matthijs is 13 jaar oud en weet nu al wat hij later wil: hovenier worden. Want zoals hij zelf zegt: "Als hovenier ben je veel bezig met planten, waar je veel tijd aan besteedt en ook nog eens mensen blij mee maakt." Daarbij is het een veelzijdig beroep omdat je naast planten ook bezig bent met bestrating en houtwerk. Geen dag is dus hetzelfde.

Dat Matthijs het groen in wil, was voor niemand een verrassing. Thuis is de hovenier in spe namelijk al druk bezig met het kweken van zijn eigen 'moestuin'. Op zijn kamer verzorgt Matthijs een paprikaplant en ook het verbouwen van sla is geen enkel probleem. Als het even kan, is de tuinbaas dan ook buiten te vinden. Zodra zijn vader in de tuin bezig is, dan is Matthijs dat ook. Of het nu gaat om schoonmaken, onkruid wieden, bestraten of planten neerzetten, hij vindt het allemaal even leuk om te doen.

Toen de kans voorbijkwam om voor één dag te werken met een hovenier van de toekomst liet Matthijs er geen gras over groeien. Hij appte gelijk zijn ouders of hij mee mocht doen en regelde alles helemaal zelf. De grote glimlach op zijn gezicht verraadt hoe gelukkig hij is met deze unieke ervaring. Vooral de hoogwerker op de hoogste stand weet Matthijs wel te waarderen. "Het is echt heel vet, je ziet de mensen allemaal heel klein beneden en je kijkt zo over de hele omgeving", glundert de groen-leerling.
Zo samen in de hoogwerker, planten inspecterend, heb je natuurlijk mooi de gelegenheid om je mede-hovenier het hemd van het lijf te vragen. Hoe is het om hovenier te zijn? Hoe is hij hovenier geworden? Hoe kunnen die planten aan het gebouw groeien? Het is de nieuwsgierigheid van Matthijs die continu de boventoon voert. Ondertussen mag hij helpen bij het snoeien van het groene gebouw. En leert hij over het leven dat hij in de toekomst wil leiden.

"Als hovenier ben je veel bezig met planten, waar je veel tijd aan besteedt en ook nog eens mensen blij mee maakt."

"Op school heb ik dit nog nooit gedaan, de school is niet hoog genoeg voor een hoogwerker en er groeien geen planten op het dak of aan de zijkant", lacht Matthijs. Voorlopig zal hij het dus weer moeten doen met het stekken, knippen en kweken van plantjes in de kas op school. Totdat hij oud genoeg is om zelf als hovenier van de toekomst aan de slag te gaan. Maar dit is een ervaring die ze hem in ieder geval nooit meer afnemen.
Het levende gebouw in Almere
Meest gestelde vragen
  • Wat zijn de vooruitzichten op een baan?

  • Wat ga ik als (leerling) hovenier verdienen?

  • Wat is het verschil tussen BOL/BBL opleiding?

  • Ben ik niet te oud voor een opleiding hovenier?

  • Zit er een opleiding in de buurt?

  • Wat kan ik worden met een groen opleiding?

  • Zijn er doorgroeimogelijkheden als hovenier?

Groeien door Groen is een campagne van:
X
Aan de slag!