Digitale brochure

Klik op onderstaande knop om direct de PDF te openen.Delen
Delen
Groeien door Groen
Groeien door Groen
Het verhaal van Gert
Het verhaal van Gert
Hovenier van de toekomst
Als hovenier van de toekomst maakt Gert (43) gebruik van de modernste technieken om groene gebouwen te onderhouden. Een niet-alledaagse tak in het hoveniersvak, maar ook een functie die hem op de meest bijzondere plekken en gebouwen van het land brengt.

In zijn jeugd was Gert niet binnen te houden, voor zonsopgang stond hij al bij de achterdeur om naar buiten te gaan. Het is dan ook niet gek dat hij voor een baan in de buitenlucht koos. Het was op de middelbare school dat hij in aanraking kwam met het groenvak. En hij was direct verkocht: lekker buiten, met je handen fysiek iets maken of onderhouden. Dat het uiteindelijk uitgegroeid is naar het vak wat hij nu beoefend had hij toen nooit durven dromen.

Een hovenier van de toekomst doet in de basis hetzelfde als een gewone hovenier. Alleen maakt hij daarbij gebruik van moderne hulpmiddelen. Bijvoorbeeld het web-based monitoren van planten: via het internet controleren of planten voldoende vocht en voeding krijgen. Deze systemen kunnen veel voor de hovenier overnemen, maar het is zijn eigen waarneming die het allerbelangrijkste is. "Het groen zelf kun je niet onderhouden vanachter een computer, daar zal je toch echt de handen voor uit de mouwen moeten steken", aldus Gert.
Er zit nog een groot verschil in het werk van Gert met dat van een reguliere hovenier. Zijn beplanting staat namelijk regelmatig op grote hoogte of gaat verticaal omhoog. Dat vereist net iets andere werkmethodes dan de gewone achtertuin. Zo gaat Gert de ene dag abseilend met een snoeischaar langs een pand en staat hij de volgende dag in een hoogwerker op de hoogste stand planten te controleren. "Je moet zeker geen last van hoogtevrees hebben", lacht Gert. Maar het zijn vooral die gebouwen die zijn werk zo interessant maken. Want het zijn complete, levende, gebouwen die technisch goed in elkaar zitten.

"Het groenwerk is eigenlijk hetzelfde als in een gewone tuin, maar bij ons vaak verticaal en hoog op een dak. Maar het zijn vooral de levende gebouwen die het zo leuk maken."

Voor de Groeien door Groen-opnames stond Gert niet alleen in de hoogwerker. De 13-jarige aspirant hovenier Matthijs liep een dagje met hem mee. Het enthousiasme en de nieuwsgierigheid van de jongen vindt Gert geweldig. "Vooral de jeugd denkt dat het werken met groen bestaat uit in een oranje hesje schoffelen in een plantsoen, maar dat is het dus echt niet." Volgens Gert is hovenier één van de leukste beroepen die er is, want het is heel divers en je komt overal. En gelukkig ziet een jongen als Matthijs dat ook. Zodat er ook in toekomst voldoende hoveniers zijn.
Het levende gebouw in Almere
Meest gestelde vragen
  • Wat zijn de vooruitzichten op een baan?

  • Wat ga ik als (leerling) hovenier verdienen?

  • Wat is het verschil tussen BOL/BBL opleiding?

  • Ben ik niet te oud voor een opleiding hovenier?

  • Zit er een opleiding in de buurt?

  • Wat kan ik worden met een groen opleiding?

  • Zijn er doorgroeimogelijkheden als hovenier?

Groeien door Groen is een campagne van:
X
Aan de slag!