Digitale brochure

Klik op onderstaande knop om direct de PDF te openen.Delen
Delen
Groeien door Groen
Groeien door Groen
Het verhaal van Joost
Het verhaal van Joost
Groen is de toekomst
Joost (28) wordt binnen het hoveniersbedrijf Binder waar hij werkt ook wel 'Groen talent' genoemd: hij is in een relatief korte tijd doorgegroeid van leerling-hovenier naar projectleider. Bijzonder, want hij wist vroeger eigenlijk helemaal niet wat hij wilde worden en vond leren best lastig.

Ik denk dat groen steeds belangrijker wordt in onze samenleving. Zonder groen heb je geen leven. Als hovenier ben je een dienstverlener voor de consument. Het groen zorgt namelijk voor talloze voordelen zoals extra zuurstofproductie, het verminderen van wateroverlast, filteren van schadelijke stoffen en bovendien werkt het ook nog geluiddempend. Mensen gaan graag naar groene, kleurrijke plantsoenen wat hoveniers hebben aangelegd. Het is daar plezierig wonen, werken en recreëren.

Ik vind het hoveniersvak een ondergewaardeerd beroep. Mensen denken vaak dat een hovenier staat te schoffelen en slechts onkruid verwijderd, maar het is veel meer dan dat: als hovenier zorg je voor een gezonde leefomgeving voor de medemens.
In de stad blijf je natuurlijk gebouwen houden. Je ziet alleen wel dat gemeenten, zoals in Rotterdam, subsidies geven voor groene daken. Zodra je bouwt wil je graag dat er gecompenseerd wordt voor 'de onttrokken waterbuffering'. Groene daken zorgen voor deze waterbuffering. Een goed voorbeeld hiervan is het SlimDak op de DakAkker in Rotterdam. Daarnaast zie je dat beton wordt vervangen voor groen, zoals bijvoorbeeld bij de Coolsingel wordt gedaan.

"Als hovenier verzorg je een gezonde leefomgeving voor de medemens."

Groen is belangrijk, omdat het naast praktische voordelen, ook zorgt voor leven en een gezonde leefomgeving. Mensen die groen om zich heen hebben zijn doorgaans gezonder en gelukkiger. Het verbetert de kwaliteit van het leven, daardoor hebben wij als hoveniers ook een sociaal-maatschappelijke functie. Tegenwoordig kijken wij als hovenier ook veel meer naar de bestaande kwaliteiten van een bepaalde plek. We sluiten daarop aan met het aanbrengen van 'passende natuur': zo helpen we de natuur, en bewegen we met haar mee.
Het meest innovatieve dak van Nederland
Meest gestelde vragen
  • Wat zijn de vooruitzichten op een baan?

  • Wat ga ik als (leerling) hovenier verdienen?

  • Wat is het verschil tussen BOL/BBL opleiding?

  • Ben ik niet te oud voor een opleiding hovenier?

  • Zit er een opleiding in de buurt?

  • Wat kan ik worden met een groen opleiding?

  • Zijn er doorgroeimogelijkheden als hovenier?

Groeien door Groen is een campagne van:
X
Aan de slag!