Digitale brochure

Klik op onderstaande knop om direct de PDF te openen.Delen
Delen
Groeien door Groen
Groeien door Groen
Het verhaal van Boudewijn
Het verhaal van Boudewijn
Een carriere in het groen
Boudewijn (61) werkt al 44 jaar bij hetzelfde hoveniersbedrijf. Met een schat aan ervaring heeft hij zich in de loop der jaren gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van particuliere tuinen.

Ik werk bij het eerste officiële hoveniersbedrijf dat in Nederland is opgericht: Aardoom Hoveniers in Ridderkerk. Zij bestaan al sinds 1793. Dat is bijzonder: het is echt een familiebedrijf. Ik voel mij er thuis. Ik was 16 jaar toen ik er stage mocht lopen. Ik volgde toen de opleiding Land- en Tuinbouw in Dordrecht. Ik kreeg vakken als tuinaanleg, bloementeelt en bodemkunde. Na het afronden van mijn opleiding mocht ik blijven. Inmiddels zijn we nu 44 jaar later en ik werk er nog steeds!

Je kan met een 'groene' opleiding veel kanten op. Ze zijn er genoeg, zowel op mbo als hbo niveau. Ik ben echt hovenier geworden. Maar je kunt ook boomspecialist worden, interieurbeplanter of bijvoorbeeld dak- en gevelbegroener. Werken in het groen is heel breed. Het mooie is dat je jezelf heel goed kunt ontwikkelen. Dat heb ik ook gedaan. Je komt verder als je inzet en wilskracht toont. Als je laat zien wat je kan. Het vak krijg je pas écht onder de knie in de praktijk, als je bezig bent en ervaring opdoet. Zo ben ik ook begonnen: vroeger deed ik bijvoorbeeld allerlei tuinklusjes voor mensen in de buurt.
Vervolgens kun je ook in je functie verder groeien. En word je (meewerkend) voorman, uitvoerder of projectleider. Je neemt dan meer de leiding, overziet projecten, je begeleidt en stuurt collega's aan en verdeeld werk.

"Als je de klant aanvoelt en goed werk aflevert, dan val je op."

Je krijgt op een gegeven moment gewoon door waar je handig in bent. Waar je kracht ligt. Vervolgens kan je je dan daarin specialiseren. Ik kwam er achter dat het aanleggen en onderhouden van particuliere tuinen het best bij mij past. Ik ben een rasechte aanpakker en regelaar. Als een klant bijvoorbeeld een tuinhuisje of overkapping wil, dan timmer ik die gewoon. Meedenken en goed overleggen is belangrijk. Ik vind het directe contact wat je hebt heel prettig. Als je de klant aanvoelt en goed werk aflevert, dan val je op. Ook bij het hoveniersbedrijf waar je werkt. Als je daarvoor zorgt, dan weet ik zeker dat je, net als ik, een mooie carrière in het groen tegemoet gaat!
Het onderhouden van een tuin van 2.500m2
Meest gestelde vragen
  • Wat zijn de vooruitzichten op een baan?

  • Wat ga ik als (leerling) hovenier verdienen?

  • Wat is het verschil tussen BOL/BBL opleiding?

  • Ben ik niet te oud voor een opleiding hovenier?

  • Zit er een opleiding in de buurt?

  • Wat kan ik worden met een groen opleiding?

  • Zijn er doorgroeimogelijkheden als hovenier?

Groeien door Groen is een campagne van:
X
Aan de slag!